понеділок, 17 січня 2022 р.

Про плату за обігрів під’їздів

1. Насправді плата нарахована не за обігрів місць загального користування. Це плата за неефективну систему теплопостачання, яка втрачає колосальний відсоток ККД дорогою від котельні до споживача, плата за відсутність термомодернізації у під’їздах старих будинків, за захмартні апетити керівників КП Теплокомуненерго (директор КП обійшовся казні у 2020-му році майже у 30 тис. зарплати щомісяця).
2. Уявіть, що Укртелеком виставив Вам рахунок, скажімо, у 400 грн за те, що у під’їзді є їхні дроти, а на вулицях – комутатори. І не цікавить, що цим пережитком телефонного зв’язку, Ви, наприклад, не користуєтесь. Воно ж є, функціонує, то ось будь ласка рахуночок. Є нюанс. Від рудиментних послуг Укртелекому можна відмовитися. Виходячи з конституційних прав людини, можна відмовитися від будь-яких непотрібних послуг.
3. А отже постановка питання тепловиками в корені невірна. Вони виставляють рахунок за транзит тепла по трубах своєї конструкції, які проходять через моє приватне житло. Ці труби мені не потрібні, вони псують зовнішній вигляд кімнат. Після отримання диких платіжок я прийняв рішення їх демонтувати в міжопалювальний період, про що письмово попереджу тепловиків. Або ж вони домовляться зі мною про орендну плату за те, що через мою приватну квартиру проходять їхні комунікації. Хоча таки простіші їм вдосконалити свою систему й ці труби вивести через під’їзд в обхід квартир, які обладнані індивідуальним опаленням і які цих труб не потребують, до тих абонентів, які ще використовують неефективне централізоване опалення. Потенційні заяви тепловиків про брак коштів – нікчемні, адже за десятки років вже давно необхідно було систему повноцінно модернізувати, а не наживатися через різні схеми.
4. І про глобальне. Різні плати тільки збільшуватимуться. От тільки якщо їх платити, то компетенція не надто здібних керівників аж ніяк не збільшуватиметься, ростимуть тільки їхні апетити.
5. А загалом все вищеописане – це вже боротьба з наслідками. Причина ж криється у виборі більшості. Якщо обирати дерибанщиків і дармоїдів, закривати очі на те, що сусідів-пенсіонерів купують за 500 грн під час виборів, то потім це все рано чи пізно вилізе боком. У даному випадку – фінансовим. (пс. Якби що, нагадаю, що мера надала, якому ми завдячуємо усім останнім «покращенням» у місті, обрала міським головою Тернополя на останніх виборів меншість (орієнтовно 25% від загальної кількості жителів міста), оскільки 61% виборців у Тернополі у 2020-му році не скористалися своїм виборчим правом).
Автор: Андрій Вацик

Немає коментарів:

Дописати коментар