субота, 15 травня 2021 р.

Хто повинен сплачувати внески за обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку теплової енергії?

 Формування, встановлення та застосування внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку води та теплової енергії здійснюється з урахуванням вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (далі — Закон № 2119) та нормативно-правових актів, розроблених і затверджених на виконання цього Закону.

У розумінні статті 1 Закону № 2119 внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку — це регулярні платежі, визначені окремо для кожної будівлі, що враховують витрати на обслуговування вузлів комерційного обліку за кожною комунальною послугою та витрати операторів зовнішніх інженерних мереж, пов’язані із встановленням, обслуговуванням або заміною вузлів комерційного обліку (за наявності).

Частиною першою статті 6 Закону № 2119 передбачено, що витрати оператора зовнішніх інженерних мереж на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку (їх складових частин) відшкодовуються споживачами відповідної комунальної послуги, а також власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання в такій будівлі, шляхом сплати виконавцю комунальної послуги внесків на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку.

Оператори зовнішніх інженерних мереж зобов’язані формувати й підтримувати в наявності обмінний фонд вузлів комерційного обліку (абз. 2 частини 1 ст. 6 Закону № 2119).

Розміри внесків для споживачів комунальних послуг та власників (співвласників) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання визначаються окремо для кожної будівлі та встановлюються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад (ст.3 та ст.6 Закону).

Слід звернути увагу, що обслуговування вузлів комерційного обліку, заміна вузлів комерційного обліку є окремими видами діяльності й не належать до діяльності з надання комунальних послуг.

Внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку включаються до плати виконавцю відповідної комунальної послуги й  у рахунку відображаються окремо.

При цьому статтею 3 Закону № 2119 передбачено, що при нарахуванні внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку застосовується законодавство про соціальні нормативи користування комунальними послугами.

При наданні пільг і субсидій на оплату внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку води та теплової енергії застосовуються соціальні нормативи, передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

Пунктом 32 зазначеної постанови встановлено, що пільги та субсидії на оплату внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку води та теплової енергії надаються виходячи з розміру встановлених виконавчими органами сільських, селищних, міських рад внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку у відповідній будівлі, що сплачуються споживачами комунальних послуг та власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання.

У разі встановлення вузлів комерційного обліку коштом органів місцевого самоврядування або коштом споживачів, внески за встановлення вузлів комерційного обліку виконавцям відповідних комунальних послуг споживачами не сплачуються.

https://spilka.pro/qa/hto-povynen-splachuvaty-vnesky-za-obslugovuvannya-ta-zaminu-vuzliv-komertsijnogo-obliku-teplovoyi-energiyi/?fbclid=IwAR0kHv4-ifD45L86-6fmoovyBHjBgvaNVUwfVFHUPTZcjq8Rs9tAsu_37oI

Немає коментарів:

Дописати коментар