вівторок, 27 квітня 2021 р.

... і розв'язання проблеми боргів теплопостачальників

Проблеми ТКЕ потрібно вирішувати не лише через скасування ПСО, але й через пошуки шляхів розв'язання проблеми боргів виробників тепла, що виникла через неадекватне тарифоутворення.

Про це у коментарі розповів виконавчий директор асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк.

"Ми маємо цілий комплекс проблем, який починається з правил гри, які постійно змінюються. Для ТКЕ важливо мати правильну прогнозованість ціни, можливість швидко реагувати і змінювати тариф на тепло відповідно до змін ціни газу. По суті, зараз все застигло у якомусь мертвому режимі", - сказав Павлюк.

Експерт відзначає, що історично тариф на централізоване опалення неправильно враховує об'єктивну ціну на газ - зараз розрив між цінами газу і тарифами ТКЕ становить 2-3 місяці, що призводить до накопичення боргів ТКЕ. Однак переплачують і кінцеві споживачі, адже законодавчі неврегульованості створюють ситуацію, за якої реальна вартість централізованого опалення спотворена. Всі ці фактори призводять до того, що містяни масово відмовляються від централізованого опалення, його системи деградують, а обслуговування стає все дорожчим.

"Режим ПСО у тому форматі, у якому він у нас існує, означає, що створюється певна диспропорція між цінами газу для виробництва тепла різними категоріями виробників: індивідуальних та комунальних. Ми маємо дивну ситуацію, за якої ціна газу для централізованого теплопостачання вища, ніж ціна газу для населення. Це спотворює саме тарифоутворення, адже ми маємо неправильні цінові індикатори на старті. Вартість помилки, яка є наслідком поганих урядових рішень, є високою. Починати треба з того, щоб вартість тепла покривала собівартість плюс мінімальний заробіток, плюс мінімальне обслуговування попередніх боргів. Газ для ТКЕ не може бути дорожчим, ніж газ для населення", - вказує Павлюк.

Тариф на тепло для населення також стає дорожчим, оскільки в нього закладено одразу дві складові: послуга на розподіл газу і послуга на розподіл тепла.

"По суті, за розподіл однієї і тієї самої енергії ми платимо двічі, тоді як ті, хто має індивідуальну систему опалення, цього не робить. Крім того, великі установки, наприклад, оплачують податок на викиди, а індивідуальні виробники тепла - ні", - наголошує експерт.

Навіть якщо дія ПСО закінчиться 1 травня, поки всі ці проблеми існують, ТКЕ продовжуватимуть збільшувати борг, що в кінцевому підсумку не дасть їм можливості змінити постачальника газу або покращити якість послуг.

"За існуючою схемою вони спочатку сплачують відсотки та пеню плюс тіло заборгованості, потім сплачують поточний платіж, а уже решту вони можуть відкладати, наприклад, на ремонтні роботи", - коментує експерт.

При цьому, ситуація може ускладнитися у зв'язку з меморандумом, який уклали уряд, виробники тепла і "Нафтогаз", який, серед іншого, передбачав і розв'язання проблеми боргів.

"Нічого невідомо з тим, щоб цей план якось виконувався. А якщо проблема триває роками, то це значить, що це є наслідком свідомих чи несвідомих дій уряду, який заганяє ТКЕ у борги", - констатує експерт.

Немає коментарів:

Дописати коментар