понеділок, 22 березня 2021 р.

Світ і централізоване опалення

 На відміну від України, світ йде до центрального опалення, – зазначає Святослав Павлюк. – Наприклад, частка тепла, що виробляється в централізованих системах Латвії, становить – 65%, Литви – 57%, Естонії – 62%, Данії – 63%, Польщі – 53%, Швеції – 52% (проте в містах ця частка сягає 98%), Фінляндії – 50%, Ісландії – 92%. Навіть у столиці Норвегії 10% приміщень використовує ЦО. Навіть у Японії в префектурі Хокайдо використовують централізоване опалення. Частка ЦО в Євросоюзі поки що 13%, проте відповідно до енергетичної стратегії ЄС до 2050 року вона має зрости до 50%. Ми рухаємося в іншому напрямку. Якщо говорити про декарбонізацію, то централізована система може працювати на абсолютно різних джерелах тепла, а індивідуальна  лише на газі (здебільшого люди встановлюють саме газові котли). Її неможливо переключити на щось інше. Тому якщо з газом почнуться якісь проблеми, то все – з цим нічого не можна буде зробити, бо альтернативи немає. На жаль, власники “автономок” не думають про це. А коли діє система центрального опалення, вона дозволяє переходити на резервні джерела – мазутні, відновлювані. Зрештою, кожне обласне місто має біля себе ТЕЦ, що виробляє масу скидного тепла за рахунок того, що головна функція ТЕЦ – це генерація електроенергії в пікові моменти. І все це тепло ми, замість того, щоб використати, змиваємо в річку. Водночас спалюємо газ, щоб гріти воду. Це божевілля”.

Експерт наводить приклад Данії, де за останні 20 років частка тепла, виробленого в системах центрального теплопостачання шляхом когенерації зросла із 33% до 64%. В Норвегії  головним джерелом енергії для теплопостачання є різноманітні відходи, які утилізують на спеціальниих підприємствах. В Іісландії в якості теплоресурсу використовують геотермальну енергію від вулканів та гейзерів. 

“Для нас поки що фантастично звучить, що європейці використовують у системі ЦО тепло, яке викидають у величезній кількості холодильники в супермаркетах, – розповідає Олександр Гут. – У нашій країні супермаркети є на кожному кроці, а в них – шалені обсяги викидної теплової енергії, яка не використовується, але забруднює атмосферу. Однак поки що наші міста не думають про це. Їм легше позбутися системи централізованого опалення”.


5 країн де відсутнє ЦО https://espreso.tv/article/2014/10/25/pyat_krayin__de_zhyteli_vzymku_zhyvut_bez_centralnoho_opalennya

Немає коментарів:

Дописати коментар