четвер, 28 жовтня 2021 р.

Дефіцит газу за «фіксованими цінами»

 

У своєму зверненні до Уряду від 23 жовтня 2021 року Асоціація «Укртеплокомуненерго» просить КМУ, у межах доручення РНБО України від 22.10.2021 р., зобов’язати ГК «Нафтогаз Трейдинг» провести коригування обсягів природного газу для виробництва теплової енергії за «фіксованою ціною». Брак обсягів газу за «фіксованою ціною» є прямою загрозою сталому проходженню опалювального сезону 2021/2022 рр., а також виконанню Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії, підписаного 30 вересня поточного року.

Після скасування у травні 2021 року покладання спеціальних обов’язків (ПСО) з постачання природного газу підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) змушені укладати з ГК «Нафтогаз Трейдинг» договір за дискримінаційними неринковими умовами. Ознаки зловживання газопостачальником монопольним становищем на ринку газу та невідповідності договору Правилам постачання природного газу визнав і Антимонопольний комітет України (АМКУ). За його Рекомендаціями від 7 жовтня 2021 року, ГК «Нафтогаз Трейдинг» повинен був усунути усі наявні в договорі порушення антимонопольного законодавства впродовж 10 днів. Однак станом на 28 жовтня цього так і не відбулося.
Водночас, крім визначених вимог у Рекомендаціях АМКУ, в договорах «Нафтогаз Трейдинг», на переконання Асоціації, мають бути відкориговані обсяги газу для виробництва теплової енергії за «фіксованими цінами».

«З початку опалювального сезону підприємства ТКЕ зіштовхнулися з проблемою дефіциту обсягів газу за «фіксованими цінами», визначеними в договорі «Нафтогаз Трейдинг» — 7420 грн (Обсяг 1) і 16390 грн (Обсяг 3) за 1000 куб.м. Причина браку цих обсягів полягає в тому, що «Нафтогаз Трейдинг» визначав їх самостійно, як середньоарифметичне значення споживання газу підприємствами ТКЕ за останні 3 роки. При цьому газопостачальник абсолютно не врахував особливості проходження попередніх опалювальних сезонів, зокрема їх тривалість, температурні показники, а також метеорологічний прогноз на поточний опалювальний сезон. Через таку свідому легковажність постачальника газу, теплопостачальники будуть тепер докуповувати газ за ринковою ціною (Обсяг 2), зокрема у листопаді — 36 424,91 грн/тис. куб.м. з ПДВ і послугою транспортування. Як результат, знову матимемо поглиблення кризи в галузі. Підприємства ТКЕ будуть вимушені піднімати тарифи або переводити роботу котелень і теплових мереж у режим «технологічної броні» для можливості збереження роботоспроможності внутрішньобудинкових систем теплопостачання», — розповів віце-президент Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло.

Асоціація вважає, що брак необхідних обсягів газу у поєднанні з іншими неринковими умовами договору вже найближчим часом призведуть до чергової хвилі газового тиску на ТКЕ — накопичення боргів і колосальних штрафних санкцій. Крім того, Меморандум про взаєморозуміння буде не виконаний, а стабільність проходження опалювального сезону 2021/2022 рр. може бути порушена.

Нагадаємо, раніше Асоціація повідомляла, що Нафтогаз має змінити неконкурентні умови постачання газу тепловиробникам за рекомендаціями АМКУ.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар